Custom Cart0

Welke sup kopen? Wij leggen het uit!

Twijfel je over welke sup je moet kopen? Of wist je überhaupt niet dat er verschillende soorten (opblaasbare) sup boards zijn? Geen zorgen. In dit artikel leggen we namelijk precies uit waar je allemaal op moet letten en welke soorten supboards er zijn. Zo weet jij precies welke opblaasbare sup je moet kopen.

Suppen ongekend populair

De afgelopen jaren hebben steeds meer mensen suppen, ofwel peddel surfen, ontdekt. Verreweg de meeste mensen kiezen ervoor om een supboard te huren, maar als je deze ontspannende sport regelmatig wil uitoefenen is het kopen van een sup een goede volgende stap. Uiteindelijk ben je hiermee namelijk een stuk goedkoper uit. Met name opblaasbare sups zijn ideaal. Deze zijn lichtgewicht, gemakkelijk mee te nemen, compact op te bergen, nagenoeg even stijf als harde boards en zijn bovendien een stuk goedkoper.

Drie verschillende soorten supboards

Doorgaans maken we onderscheid tussen drie soorten supboards:

  • allround sup:: board met stabiele ligging in het water en een afgeronde neus voor meer stabiliteit, gaat niet al te snel
  • racing sup: zoals de naam al zegt is dit een zeer snelle sup die extra lang, extra smal en daardoor vrij instabiel is
  • touring sup: zit qua snelheid en stabiliteit tussen de allround en racing boards in, is wat langer, smaller, sneller en minder stabiel

Koopgids: welke sup kopen?

Bij het kopen van een supboard komen allerlei zaken kijken. We zetten ze op een rijtje:

1. Ervaring

Suppen is een van de meer toegankelijke watersporten. Maar vergis je niet: ervaring speelt wel degelijk een rol, ook bij het kopen van een board. Als je net begint met suppen is een stabieler model – een zogenoemde allround sup – aan te raden, terwijl meer ervaren suppers uit de voeten kunnen met een snellere en minder stabiele racing of touring sup.

2. Afmetingen

De afmetingen van een board bepalen diens snelheid en stabiliteit. Zo is een lang, smal boord erg snel maar instabiel, terwijl een korter, breder bord juist wat langzamer en stabieler is.

3. Vorm van de punt

Ook de vorm van de punt speelt een rol in de snelheid en stabiliteit van het board. Over het algemeen geldt: hoe ronder de punt, hoe stabieler en langzamer het board. Dit werkt ook de andere kant op, namelijk: hoe spitser de punt, hoe instabieler en sneller het supboard.

4. Samen suppen?

Zoek je een board waar je met z’n tweeën op past? Kies dan voor een exemplaar dat extra lang is en een hoge maximale belasting heeft. Daarnaast is het verstandig om in dit geval te kiezen voor een zo stabiel mogelijk, allround board.

Ontdek ons aanbod

Nu je weet welke sup jij moet kopen rust er nog maar één ding: het board daadwerkelijk kopen! Ontdek ons aanbod van opblaasbare sups en plaats een bestelling. Heb je vragen? Schroom dan niet om contact met ons op te nemen.