Custom Cart0

Elektriciteit

Elektriciteit

Stroomvereisten

Voor uw veiligheid en ter voorkoming van enige overbelasting op uw elektriciteitsnet, dient een spa altijd aangesloten te worden op apart geaarde groepen voorzien van zekeringen van 16, 20 of 25 amp. Een spa bubbelbad (wij verkopen geen jacuzzi baden) kan op sommige momenten veel stroom vragen. Denk hierbij bijv. aan het gelijktijdig inschakelen van alle jets, de waterval, de ozonator, de airblower en de verwarming. De stroomvereisten zijn per spa verschillend.

In alle gevallen moet er een aparte stroomgroep worden aangelegd en de kabel moet direct vanuit de meterkast lopen tot op de plaats waar de spa komt te staan (plus 5 meter extra om de kabel aan één van de zijkanten naar binnen te voeren). De kabel mag nooit onder de spa uitkomen! Tevens moeten de groepen over 1 aardlek aangesloten zijn.

De stroomkabel moet direct vanuit de meterkast lopen tot op de plaats waar de spa bubbelbad komt te staan en ± 5 meter extra om de kabel aan één van de zijkanten naar binnen te kunnen voeren. Plaats eventueel op een afstand van tenminste 1,5 meter van de spa een waterdichte schakelaar zodat u de stroom ter plaatse direct kunt uitschakelen.

Let op: In alle gevallen moet er een aparte stroomgroep worden aangelegd en de kabel moet direct vanuit de meterkast lopen tot op de plaats waar de spa komt te staan (plus 5 meter extra om de kabel aan één van de zijkanten naar binnen te voeren). De kabel mag NOOIT onder de spa uitkomen! Tevens moeten de groepen over 1 aardlek aangesloten zijn.

Zelf de elektriciteit aanleggen

Voor het aanleggen van de elektra van de meterkast naar de tuin gebruikt u spatwaterdichte lasdozen, contactdozen en/of schakelaars. Deze materialen zijn voorzien van afsluitbare klepjes en een afdichting van rubber. Gebruik YmVk of YmVk-as kabel voor buiten, de YmVk kabel is voor boven de grond en de YmVk-as (de extentie ‘-as’ staat voor afscherming) is voor onder de grond. Om de kabel door de gevel te leiden boort u gat van 16 millimeter. Als extra bescherming wordt er pvc buis (elektra buis) door het gat geschoven.

Buiten op de gevel kunt u eventueel een extra lasdoos gebruiken, gemakkelijk als u later de stroom voor andere doeleinden wilt gebruiken. Voor een bovengrondse leiding kunt u gebruik maken van YmVk – of YmVk-as kabel, die u om de 40 centimeter vastzet met kabelzadels . Voor een ondergrondse leiding maakt u gebruik van YmVk-as kabel (afgeschermde kabel).

De kabel heeft een gevlochten metalen mantel voor bescherming en aarding. De grondkabel (YmVk-as) wordt op een diepte van ongeveer 60 centimeter ingegraven. Het is toegestaan om “normale” YmVk kabel in de grond te stoppen mits deze gelegd is in een slagvaste PVC pijp. Bij de overgang van tuin naar gevel van schuur of woning een extra lus in de kabel opnemen, zodat tijdens het zakken enige speling in de kabel zit.

Pas op met stroom

Mocht u de spa zelf willen aansluiten dan voorzien wij u vooraf van alle benodigde informatie en een aansluitschema. Wees voorzichtig met stroom, neem hierbij geen enkel risico! Heeft u niet voldoende kennis van zaken, laat de elektriciteit dan installeren door een bevoegd elektricien.

Voor uw veiligheid en ter voorkoming van enige overbelasting op uw elektriciteitsnet, dient een spa altijd aangesloten te worden op apart geaarde groepen voorzien van zekeringen van 16, 20 of 25 amp.

Een spa bubbelbad kan op sommige momenten veel stroom vragen. Denk hierbij bijv. aan het gelijktijdig inschakelen van alle jets, de waterval, de ozonator, de airblower en de verwarming. De stroomvereisten zijn per spa verschillend.