Custom Cart1

De juiste aansluiting van een jacuzzi

De juiste aansluiting van een jacuzzi

U heeft eindelijk uw eigen jacuzzi gekocht en u heeft hem op de gewenste plek staan. Dan is het enige dat overblijft het aansluiten van de jacuzzi. Zoals u weet gaan water en elektriciteit niet goed met elkaar samen. Daarom is het voor uw veiligheid ook extra belangrijk dat u op de hoogte bent van de juiste aansluiting van een jacuzzi. U kunt ervoor kiezen om de jacuzzi zelf te installeren of dit uit te besteden. Wanneer u ervoor kiest om het zelf te doen dan ontvangt u de juiste informatie en een aansluitschema.

Een aparte stroomgroep

Een jacuzzi vraagt soms veel van uw stroomverbruik. Vooral wanneer alle functies tegelijkertijd zijn ingeschakeld. Daarom is het voor uw veiligheid, en om stroomuitval te voorkomen, belangrijk dat de jacuzzi wordt aangesloten op een aparte groep met zekeringen van 16, 20 en 25 amp. Per spa verschillen de stroomvereisten, in alle gevallen moet er wel een aparte stroomgroep worden aangelegd. Zorg ervoor dat de stroomkabel nooit onder de spa uitkomt en altijd direct vanaf de meterkast tot aan de plaats van de jacuzzi loopt (+ 5 meter extra om de kabel naar binnen te voeren via de zijkant). De groepen moeten daarnaast op 1 aardlek zijn aangesloten.

Elektra zelf aanleggen

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar voor het aanleggen van de elektra dient u spatwaterdichte lasdozen, contactdozen en schakelaars te gebruiken. U heeft een YmVk of YmVk-as kabel nodig voor buiten. De YmVk kabel is voor boven de grond en de YmVk-as (de extentie ‘-as’ staat voor afscherming) is voor onder de grond. Om de kabel via de gevel te laten lopen boort u een gat van 16 millimeter. Als extra bescherming wordt er een pvc buis (elektra buis) door het gat geschoven.

Test het water vaak genoeg

U kunt ervoor kiezen om zelf de elektra aan te leggen, of het door een elektricien te laten doen. Voer de installatie alleen zelf uit wanneer u beschikt over de juiste kennis en materialen. Kiest u ervoor om de installatie zelf uit te voeren dan krijgt u van ons de juiste informatie voor het installeren en een aansluitschema. Te allen tijde is het belangrijk dat u voorzichtig bent tijdens de installatie. Bent u niet zeker van uw zaak, schakel dan een elektricien in.